Uzaicinājums pie Ķīnas galda

Ķīnā kopīga pasēdēšana pie galda ir īsts rituāls. Tā ir ne tikai iespēja baudīt garšīgos ēdienus un sarunāties, bet arī sava veida dāvana, kādu nama saimnieki pasniedz uz maltīti ielūgtajam viesim. Lai izvairītos no pārpratumiem, pirms pieņemat ielūgumu uz ķīniešu maltīti, ir vērts iepazīties ar dažiem vienkāršiem noteikumiem.

Ķīnā nekas tā nenostiprina saites starp ģimenes locekļiem, draugiem un biznesa partneriem kā kopīga pasēdēšana pie galda. Turklāt jāatceras, ka Ķīnā ielūgums uz maltīti ir sava veida dāvana. Pieņemot ielūgumu no ķīniešiem (ja vien tas nenāk no draugiem), jāatceras, ka, iespējams, pavisam drīz viņi vērsīsies pie jums ar kādu lūgumu un gaidīs šī lūguma pozitīvu atrisinājumu. Ir vērts zināt, ka ielūdzot uz restorānu, ķīnieši apmaksās visu kopīgo rēķinu. Mēģinājums piedāvāt apmaksāt savu daļu tiks uzskatīts par nepateicību. Tomēr jārēķinās, ka nākotnē no jums sagaida līdzīgu ielūgumu.

 

Ķīnā kopīga pasēdēšana pie galda ir īsts rituāls

Pie apaļā galda

Tradicionālais ķīniešu galds ir apaļš. Ķīnieši uzskata, ka šāda galda forma visvairāk satuvina cilvēkus, neatkarīgi no viņu sociālā statusa vai profesionālās hierarhijas. Tomēr pat pie apaļā galda dažas vietas ķīnieši uzskata par “labākām”, bet citas par “sliktākām”. Vislabākās vietas ir tās, kur viesi sēž ar seju pret durvīm, bet sliktākās vietas ir netālu no ieejas. Goda viesi vienmēr apsēdina namatēvam labajā pusē, pārējos viesus sēdina pārmaiņus namatēva labajā un kreisajā pusē. Galda piederumi ir sagatavoti katram viesim: maza porcelāna bļodiņa, lēzens šķīvis, irbulīši un krūze vai glāze. Ja namatēvs uzliek uz jūsu šķīvja ēdienu, tas jāuzskata par īpašu uzmanības vai atzinības zīmi, jo viesim tiek piedāvāts pats labākais ēdiena gabaliņš. Un šajā gadījumā labāk izlikties nemanām, ka namatēvs to dara ar saviem jau lietotajiem irbulīšiem…

 

Irbulīši – pirkstu pagarinātāji

Pirms pieņemt ielūgumu uz ķīniešu maltīti, ir vērts iemācīties rīkoties un ēst ar irbulīšiem, jo nažu un dakšiņu lietošanu ķīnieši uzskata par barbarismu. Irbulīši tiek uzskatīti par pirkstu pagarinātājiem. To lietošanas tradīcijas Ķīnā ir jau vairākus tūkstošus gadu vecas. Maltītes pārtraukumos irbulīši jānoliek guļus uz sava šķīvja vai ar tievākajiem galiem jāatbalsta pret īpašu statīvu, kas novietots šķīvja labajā pusē. Saskaņā ar senu ķīniešu sakāmvārdu, trīs veidos var viegli pārbaudīt vai cilvēks ir iemācījies pienācīgi rīkoties ar irbulīšiem: ir jāprot pacelt un iebāzt mutē vienu vienīgu rīsa graudiņu, noķert bultu lidojumā un nosist odu, kas uzmācīgi lidinās ap galvu…

Lai izvairītos no pārpratumiem, pirms pieņemat ielūgumu uz ķīniešu maltīti, ir vērts iepazīties ar dažiem vienkāršiem noteikumiem.

Un kas ir uz galda? 

Ķīnieši visus ēdienus liek pašā galda vidū. Tos novieto uz īpašas rotējošas paplātes, lai ikviens pie galda sēdošais cilvēks varētu aizsniegt visus ēdienus. Tradīcijas nosaka, ka oficiālu pusdienu vai vakariņu ēdienkartei jāsastāv no vismaz trijām piedevām, četriem karstajiem ēdieniem un zupas, kurus visus pasniedz ar ļoti īsiem starplaikiem. Cita ķīniešu tradīcija paredz, ka ēdienu skaitam uz galda jābūt par vienu vairāk nekā pie galda sēdošo cilvēku skaitam, un ikvienam viesim jāpagaršo visi uz galda esošie ēdieni. Ikdienā pusdienās vai vakariņās tiek piedāvāti tikai (!) 4-6 ēdieni. Tomēr jāatzīmē, ka ķīnieši ietur maltīti tikai divas reizes dienā: vienkāršu rīsu maltīti brokastīs un bagātīgas pusdienas vai vakariņas ar daudziem ēdieniem dienas otrajā pusē.

 

Ēdieni viesiem tiek pasniegti noteiktā kārtībā. Uz rotējošās paplātes ēdieni tiek likti noteiktā secībā tā, lai tikko uzliktais ēdiens atrastos tieši pretī goda viesim. Pārējiem viesiem jāgaida, kamēr goda viesis pirmais pagaršos katru tikko atnesto ēdienu. Pirmajā raundā viesi pagaršo tikai pavisam nedaudz no katra ēdiena, lielāku daudzumu drīkst apēst tikai otrajā un trešajā reizē. Jāatceras, ka nav pieklājīgi paņemt pēdējo prociju, labāk atstāt nedaudz ēdiena uz paplātes. Tukšu šķīvi ķīnieši uzskata par izsalkuma pazīmi un domās, ka ēdiens viesiem nav bijis pasniegts pietiekošā daudzumā.

Tosts - Gan bei!

Ķīnieši galdā liek arī tradicionālo zaļo tēju un dažādus alkoholiskos dzērienus. Ja glāze tiek piepildīta, viesis tencina namatēvu, viegli piesitot ar pirkstu pa galda malu. Alkoholiskos dzērienus drīkst dzert tikai pēc pirmā oficiālā tosta uzsaukšanas. To parasti saka vissvarīgākā persona pie galda. Viens no populārākajiem tostiem ir - ”Gan bei!” (Gānbēi), kas nozīmē: ”iztukšo savu glāzi” vai vienkārši ”Līdz dibenam!”. Pēc pirmā tosta pieņemts pilnībā iztukšot glāzi. Un pat parādīt, ka tā patiešām ir tukša. Ķīnā nav pieņemts dzert vienam, tāpēc tosts tiek veltīts kādam no pie galda sēdošajiem cilvēkiem. Lai neviens nejustos atstumts, beigu beigās katrs “sadzer” ar katru.

Pieņemot ielūgumu no ķīniešiem, ja vien tas nenāk no draugiem, jāatceras, ka, iespējams, pavisam drīz viņi vērsīsies pie jums ar kādu lūgumu un gaidīs šī lūguma pozitīvu atrisinājumu

Ko neklājas darīt pie galda? 

Ķīniešiem maltīte pie galda un dzīrošana ir sava veida relaksācija. Tāpēc pie galda nevajadzētu runāt par nopietnām problēmām vai skumjiem notikumiem. Tāpat rūpīgi jāpārdomā joki un anekdotes, kurus citu kultūru pārstāvji varētu nesaprast vai pat pārprast.

Atteikties no piedāvātā ēdiena ir ļoti nepieklājīgi. Ja tas noteikti jādara, jāmin patiešām ticams iemesls. Ja jums ir ļoti laba apetīte, tomēr nevajadzētu sniegties pāri galdam. Tieši tādēļ ķīnieši izmanto rotējošo paplāti, lai katrs varētu aizsniegt izvēlēto ēdienu. 

Daudzas kļūdas tiek pieļautas, nepareizi lietojot irbulīšus. Ar tiem nedrīkst spēlēties vai sist pa galdu vai šķīvi. Ļoti nepieklājīgs žests ķīniešu izpratnē ir iespraust irbulīšus rīsu bļodā vertikāli, jo šāds trauks atgādina bēru ēdienu. Namatēvs var nodomāt, ka viesis vēl viņam nāvi. 

Pie galda ar biznesa partneriem 

Ķīnieši uzskata, ka pusdienošana kopā ar biznesa partneriem ir ļoti svarīga. Kopīga maltīte un svinēšana nodrošina veiksmīgu biznesu. Šādas tikšanās zelta likums – nerunāt par biznesu maltītes laikā. Biznesa pusdienas parasti notiek restorānos un ilgst divas stundas. Viesi tiek sagaidīti pie restorāna durvīm. Persona, kura ieņem augstāko amatu, dodas restorānā pati pirmā un tiek sēdināta pie galda kā goda viesis. Tieši pretī tiek apsēdināta augstākā amatpersona no Ķīnas puses. 

 

Kļūdīties vietas izvēlē nav iespējams, jo parasti namatēvs katram ierāda piemērotu sēdvietu pie galda. Biznesa pusdienu laikā galda kultūra ir līdzīga iepriekš aprakstītajām ķīniešu vakariņām. Ieteicams vairākkārt izteikt komplimentus par ēdiena lielisko garšu, jo ķīnieši uzskata, ka ar ēdienu garšu un daudzveidību namatēvs izsaka viesiem laba vēlējumus. Ķīniešu biznesa pusdienās tiek piedāvāts arī alkohols. Ja kāds nevēlas dzert, atteikumam jābūt ticamam, jo ķīnieši neuzticas cilvēkam, kurš atsakās pievienoties tostam.<o:p></o:p>

Pusdienas ir galā, kad tiek atnesti karsti dvieļi. Viesi neatstāj dzeramnaudu, jo tās došana ir namatēva pienākums. Lai bizness būtu veiksmīgs, viesiem būtu jāatbild ar līdzīgu ielūgumu. Labākā izvēle… ķīniešu restorāns, jo ķīnieši ļoti novērtē savu virtuvi. Turklāt jāatceras, ka atbildes pusdienas nedrīkst pārtrumpot jums piedāvātās. Tām jābūt tikpat labām, līdzvērtīgām. 

 

Ķīniešiem maltīte pie galda un dzīrošana ir sava veida relaksācija.