Sastāvdaļas ķīniešu ēdieniem

Ķīniešu virtuve ir virtuve ar tradīcijām, tomēr tajā netrūkst arī radošuma. Katrs ēdiens ir oriģināls, un tā garša lielā mērā atkarīga no tā gatavotāja. Individuālo garšu piešķir atšķirīgas garšvielu proporcijas. Tomēr ķīniešu virtuvē dominē tās pamatsastāvdaļas, kuras ir līdzīgas visā valstī.

Protams, ķīniešu ēdieni vislabāk garšo Ķīnā. Taču ja neplānojat turp doties, varat apmeklēt ķīniešu restorānu vai pievienot ķīniešiem raksturīgās garšvielas saviem ēdieniem. Šobrīd daudzas ķīniešu ēdienu pamatsastāvdaļas var iegādāties austrumu veikaliņos vai eko produktu bodītēs.

Ķīniešu virtuve ir virtuve ar tradīcijām, tomēr tajā netrūkst arī radošuma

Vai šodien ēdi rīsus?

Ķīniešu virtuvē un kultūrā rīsiem atvēlēta īpaša vieta. Jēdziens “vārīti rīsi” ir sinonīms vārdam “maltīte”. Ķīniešiem ir daudz sakāmvārdu par rīsiem, un viens no sveicieniem skan šādi: ”Vai tu šodien ēdi rīsus?”. Ķīnā nedrīkst atteikties no piedāvājuma apēst rīsus, tas skaitās nepieklājīgi. Ķīna ir lielākā rīsu audzētāja pasaulē. Un nav pārsteigums, ka vairumā valsts reģionu, tieši rīsi ir daudzu ēdienu pamatsastāvdaļa. Ķīnieši biežāk lieto gargraudu vai jasmīnu rīsus. Ķīnieši izmanto ne tikai vārītus rīsus, bet arī to miltus. Rīsus izmanto arī pildījumiem, nūdeļu vai putras pagatavošanai. Ķīnieši lieto arī rīsu vīnu, šo populāro, aromātisko dzērienu ar zemu alkohola saturu izmanto kā garšvielu daudzu ēdienu gatavošanā.

Ja ne rīsus, tad nūdeles

Kaut arī rīsi ir ķīniešu virtuves stūrakmens, tomēr arī nūdeles ir diezgan populāras un tiek izmantotas kā daudzu ēdienu pamatsastāvdaļa. Dažos reģionos nūdeles pat tiek lietotas biežāk nekā rīsi, piemēram, Šanhajas virtuvē (Austrumķīnas ēdienos). Ķīniešu nūdeles atšķiras no Eiropā pazīstamās pastas vai makaroniem. Vispopulārākās ir rīsu nūdeles, ceptas nūdeles (mie) un sojas nūdeles. Rīsu nūdeles gatavo no rīsu miltiem, pievienojot kviešu miltus un ūdeni. Tās ir gandrīz caurspīdīgas, un tās jāvāra ļoti īsu laiku. Nūdeles var arī cept. Mie nūdeles gatavo no kviešu miltiem, tās izskatās kā gari, smalki pavedieni vai nebeidzami spageti. Pirms pasniegšanas tās jāsalauž un jāiemērc ūdenī. Tās izmanto zupās vai cep eļļā. Sojas nūdeles atgādina plastmasas auklu. Tās pārdod rituļos un līdzīgi kā mie nūdeles, pirms gatavošanas tās jāsagriež vai jāsalauž.

 

Ķīniešu ēdieni vislabāk garšo Ķīnā

Soja un tofu

Soja un tofu ir ēdieni, kas asociējas tieši ar ķīniešu virtuvi. Soja ir visbagātīgākais pākšaugs Ķīnā. Augstā proteīnu, vitamīnu un minerālu satura dēļ to iecienījuši veģetārieši. Ķīniešu virtuvē izmanto sojas dzinumus, pupiņas, mērci, pienu, nūdeles, pastu un, visbeidzot, tofu. To iegūst no sojas un pēc konsistences tas atgādina sieru. Tofu lieto svaigu, raudzētu vai kūpinātu. Arī tā garša atgādina sieru, bet aromāts ir maigāks.

Ķīniešu sēnes

Ķīniešu virtuvē ēdieniem bieži pievieno sēnes. Bieži kā vizuālu kontrastu gaišajiem un krāsainajiem veģetārajiem ēdieniem. Šitaki sēnes ķīnieši sauc par “dzīvības eliksīru” vai “ilgdzīvotāju sēnēm”. Tās ir iecienītas arī japāņu virtuvē un ne tikai īpašās garšas, bet arī tautas medicīnā atzītās ārstnieciskās iedarbības dēļ. Ķīnas melnās sēnes (Mu-err) ir kraukšķīgas, un tām ir maiga garša. Atšķirībā no meža sēnēm (kuras aug uz kritušu koku stumbriem), šīs sēnes var uzsildīt vairākas reizes.

Šobrīd daudzas ķīniešu ēdienu pamatsastāvdaļas var iegādāties austrumu veikaliņos vai eko produktu bodītēs.

Anīss un ingvers

Ķīniešu virtuvē augstu vērtē aromātu. Ļoti populārs ir anīss, kura garša atgādina saldo lakricu. To pievieno, galvenokārt, gaļas ēdieniem, īpaši cūkgaļai un teļa gaļai. Anīsa pulveris ir viena no ķīniešu “5 garšvielu” mikšļa sastāvdaļām. Savukārt, ingveru pulvera veidā, kā to parasti lieto Eiropā, ķīniešu ēdienos izmanto reti. Visbiežāk ēdieniem pievieno svaigu ingvera sakni. To lieto arī ceptu vai sajauktu ar sīpoliem un ķiplokiem.

Mērču spēks

Bet īstā ķīniešu virtuves garša tomēr slēpjas mērcēs. Vispopulārākā mērce Ķīnā nenoliedzami ir sojas mērce. To gatavo no raudzētas vārītu sojas pupiņu pastas vai cukurā grauzdētiem kviešu graudiem ar sāli un raugu. Klasiskās sojas mērces ir biezas un sāļas. Tomēr to garša un tekstūra var būt ļoti dažāda. Vispopulārākās Eiropā pieejamās mērces ir: tumšā sojas mērce ceptiem un sautētiem ēdieniem un gaišā sojas mērce ar daudz maigāku garšu. Gaišo sojas mērci izmanto ēdieniem, kuri jācep pavisam neilgu laiku. Ķīniešu ēdieniem garšas daudzveidību piešķir arī citas, mazāk pazīstamas mērces: austeru, zivju, saldskābā mērce vai sojas-plūmju mērce (hoisin).

Ķīniešu virtuvē un kultūrā rīsiem atvēlēta īpaša vieta

Un garšvielas?

Ķīniešu ēdieni nav iedomājami bez garšvielām. Tajos bieži apvienotas vispārsteidzošākās visu 5 garšu kombinācijas: sāļa, rūgta, skāba, salda un pikanta. Visbiežāk lietotās garšvielas ķīniešu ēdienos ir: ķiploki, kanēlis, Sičuaņas pipari, čili pipari, dilles un sīpoli. Ļoti iecienīts ir arī “5 garšvielu” pulveris. Pastāv daudzi tā varianti, bet tradicionālajā mikslī “Wu Xiang Fen” ietilpst: zvaigžņu anīss, parastais anīss, fenhelis, kanēlis un krustnagliņas. Protams, ķīniešu virtuvē ienāk arī citu tautu virtuves vēsmas. Dažādos ķīniešu ēdienos veiksmīgi tiek izmantots karijs. To gatavo no melnajiem pipariem, kajēnas pipariem, koriandra, kardamona, smaržīgajiem pipariem, krustnagliņām un ingvera. Arī pikantā svaigo čili piparu pasta no Indonēzijas - sambal oelek ir atradusi vietu ķīniešu virtuvē. To parasti gatavo no čili pipariem, ķiplokiem, sīpoliem, ingvera, sāls un eļļas, pievienojot laima sulu, ķimenes vai rīsu etiķi.

Kas vēl?

Ķīniešu virtuve ir bagāta ar dažādām garšām, grūti pat uzskaitīt visas ēdieniem raksturīgās sastāvdaļas. Dažus ēdienus papildina ar mung pupiņu dzinumiem, sojas dzinumiem vai bambusu asniem. Vēl Ķīnā lielā cieņā ir sīpolloki, Ķīnas kāposti, lapu kāposti, jūraszāles un sezama eļļa.

Lai arī augļi netiek bieži izmantoti ķīniešu ēdienos, tomēr līčijas un rambutāna augļus izvēlas, lai pagatvotu īpašus ķīniešu desertus. Patiesībā, lai pagatavotu oriģinālu ēdienu, pietiek jau ar dažām ķīniešu ēdieniem raksturīgām sastāvdaļām. Veģetāriešiem vajadzēs rīsus vai nūdeles, dārzeņus un garšvielas. Pārējie var pievienot liellopa gaļu, cūkgaļu, pīles krūtiņu, zivis vai citas jūras veltes.

Each dish is original as depending on the person preparing it, it can be given individual flavour by using different proportions of herbs and spices