Ķīniešu saldumi

Ķīniešu virtuvē maltītes beigās netiek piedāvāti eiropiešiem tiek ierastie deserti. Saldumus ķīnieši galdā liek starp ēdienreizēm kā piedevas, lai līdzsvarotu garšas. Tiek piedāvāti arī dažādiem gadalaikiem vai svētkiem atbilstoši saldumi.

Ķīnieši nav īpaši iecienījuši saldo garšu. Lai arī ķīniešu virtuve ir gana daudzveidīga, kūkas un saldie ēdieni netiek celti galdā goda vietā. Ķīnā dod priekšroku svaigiem augļiem, piemēram, longaniem, līčijām, kuras sauc par Ķīnas plūmēm, vai arī termiski apstrādātiem augļiem, piemēram, ceptiem vai karamelizētiem āboliem un ar rīsiem pildītiem bumbieriem, kuri iemērkti sezama sēklās. Vasaras karstumā bieži pasniedz arbūzu. To izgrebj, mīkstumu sajauc ar mandarīniem, persikiem un ananāsiem un, pievienojot cukuru, liek atpakaļ tukšajā arbūza “bļodā”. Šādu desertu pasniedz atdzesētu.

Svētku saldumi

Ar saldumiem ķīnieši labprāt mielojas svētku laikā. Ķīniešu Jaunā gada svinībās galdā liek ravioli ar dārzeņu vai gaļas pildījumu, kā arī konfektes vai kūku. Tas ir kā solījums, ka jaunais gads būs salds – bagāts ar patīkamiem notikumiem. Jaunā gada svinībās Laternu svētkos pasniedz tradicionālās rīsu bumbiņas ar saldu pildījumu. Tās simbolizē ģimenes laimi. Rudens festivālā obligāti cep “mēness maizītes”, tās bieži dāvina ģimenes locekļiem, draugiem vai kolēģiem, vēlot laimi un labklājību. “Mēness maizītes” parasti cep ar dateļu, riekstu, mandeļu pildījumu. Tomēr ķīnieši mēdz arī eksperimentēt ar garšām, pildījumam izmantojot balto vai sarkano pupiņu masu vai dažkārt arī vārītu un sālītu pīļu olu dzeltenumu.

Galvenajā lomā - rīsi

Bez rīsiem ķīniešu virtuve nav iedomājama. Rīsi var būt arī saldi, piemēram, ar rīsiem un datelēm pildītas cukurniedru lapas vai lotosa saknes. Vienu no ķīniešu iecienītajiem saldajiem ēdieniem sauc “Astoņu dārgumu rīsi”. Tie ir īpaši pagatavoti, saldi rīsi ar riekstiem, žāvētiem augļiem un vīģu un ķiršu sukādēm. No rīsu miltiem cep cepumus un ruletes, kā arī gatavo līdzīgas klimpas kā Eiropā.

 Ne tikai salds

Ķīnieši ir garšu mikšļa meistari. Ēdienu sastāvdaļas, kuras Eiropā visbbiežāk izmantotu saldo ēdienu pagatavošanai, vietējie pievieno dārzeņu ēdieniem un otrādi. Populārs ēdiens Ķīnā – zirņu kūka vai deserts no sautētu kartupeļu biezeņa-ievārījuma. Savukārt, saldi augļi, piemēram, ananāsi tiek pievienoti gaļas ēdieniem vai sajaukti ar sēnēm.

 

Veiksmes cepumiņi

Visā pasaulē ir pazīstami ķīniešu veiksmes cepumiņi. Tie ir ne tikai garšīgi, bet pats galvenais – nodrošina fantastisku jautrību. Lūk, cepumiņu recepte!

Sastāvdaļas
Lai izceptu 45-50 cepumiņus, nepieciešams:

- 45-50 kartītes, uz kurām uzrakstīt pareģojumu, novēlējumu, citātu. Katram cepumam 1 kartīte.

- 30 grami miltu

- 3 ēdamkarotes cukura

- 3 olas

- 2 ēdamkarotes eļļas

- šķipsniņa sāls

- mandeles vai rieksti (viena mandele vienam cepumiņam) – bez tām var iztikt, bet tās bagātinās garšu

Pēc izvēles mīklai var pievienot 1 ēdamkaroti vaniļas cukura un dažus pilienus vaniļas aromāta.

Sagatavošana
Sajauc miltus ar olām, cukuru, eļļu un sāli. Labi samīca mīklu un izrullē. Tad ar glāzes palīdzību izspiež apļus. Uz katra no tiem uzliek lapiņu ar pareģojumu un mandeli vai riekstu. Saloka apļus un izliec pusmēneša formā. Cept cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 15-20 minūtes.

Cepumos var ielikt papīra kartītes ar ķīniešu sakāmvārdiem, gudrībām vai citātiem. Vai arī ļaut vaļu fantāzijai un uzrakstīt dažādus jokus un padomus.

Daži paraugi iedvesmai:

`Nav iespējams vienlaicīgi skatīties vienam uz otru un arī uz priekšu.`

`Tas, ko tu redzi, ir tas, ko tu vari redzēt.`

`Esi pacietīgs, Lielo Ķīnas mūri neuzcēla vienā dienā.`

`Zināšanu trūkums nav muļķība, tāpat kā tumsa nav aklums.`

`Mazas svecītes liesmiņa var palīdzēt atrast lielu lietu.`